Βιβλία για τον αυτισμό (PART III) από την Ειρήνη Χρηστάκη Νικολάου

Προτάσεις ΒΙΒΛΙΩΝ για το φάσμα του αυτισμού, PART IIΙ. Δείτε, και εδώ.

Από την  εξπέρ της εθελοντικής ομάδας HER-autism, Ειρήνη Χρηστάκη Νικολάου, ραδιοφωνική παραγωγό της εκπομπής Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

1) Marina Faillot-Laloux, Το παιδί μου είναι διαφορετικό πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Σύνοψη βιβλίου

Το παιδί σας είναι σε διαρκή κίνηση; Είναι παρορμητικό, ευσυγκίνητο, αφηρημένο, μοναχικό, αγχωμένο; Νιώθετε πως έχετε ένα παιδί διαφορετικό, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και τα συναισθήματα με τον δικό του μη συνηθισμένο τρόπο;

Αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη, για να καταλάβετε καλύτερα την ψυχολογία του παιδιού σας και να το οδηγήσετε στον δρόμο της ηρεμίας και της επιτυχίας.

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορέσετε:

– να κατανοήσετε τις διαταραχές της μάθησης (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία), τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ), την υψηλή νοητική ικανότητα, τον αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας

– να καθοδηγήσετε το παιδί σας ώστε να εξελιχθεί νοητικά, σωματικά και συναισθηματικά, να το ενθαρρύνετε να καλλιεργήσει τα ταλέντα του, να διαχειριστεί την υπερευαισθησία και να ελέγξει το σώμα του.

Με απλές ασκήσεις και δραστηριότητες


2 & 3) Φώτη Παπαναστασίου, Μάθε με [Τόμος 1 και 2] 

Εκδόσεις Ψυχογιός 

Σύνοψη

“Παρά το γεγονός ότι η λέξη «αυτισμός» ακούγεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συχνά νιώθουν αβεβαιότητα και άγχος μετά την πρώτη διάγνωση.

Η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με το τι πραγματικά είναι ο αυτισμός, ποιες είναι οι απαιτούμενες θεραπείες και ποιες οι απαραίτητες προσαρμογές στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και απόγνωση. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη για καθοδήγηση, ο Δρ Φώτης Παπαναστασίου, έμπειρος ειδικός παιδαγωγός, παρουσιάζει την πρωτοποριακή σειρά βιβλίων Μάθε με, κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές.

Το 1ο βιβλίο της σειράς είναι ένας περιεκτικός οδηγός, χωρισμένος σε πέντε κεφάλαια, καθένα από τα οποία εξετάζει κρίσιμες πτυχές της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και προτείνει λύσεις μέσα από πρακτικές συμβουλές και δομημένες ασκήσεις παρέμβασης.

Συγκεκριμένα:

* Απαντώνται βασικά ερωτήματα για τη φύση του αυτισμού, ενώ δίνονται εργαλεία ανίχνευσης και διάγνωσης.

* Αναλύονται οι γνωστικές δεξιότητες των ατόμων με ΔΑΦ και πώς τα ελλείμματα σ’ αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

* Παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των παιδιών με ΔΑΦ και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν.

* Αναφέρονται οι αισθητηριακές δυσκολίες που πιθανότατα αντιμετωπίζουν, ενώ γίνονται πρακτικές προτάσεις για απαραίτητες αλλαγές τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

* Παρέχονται αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές προς όλους τους εμπλεκόμενος με ένα παιδί ΔΑΦ για το πώς μπορούν να το υποστηρίξουν καθημερινά, ώστε να οδηγηθεί στην ανεξαρτητοποίηση και στην πλήρη αυτοεξυπηρέτηση.

Τα βιβλία Μάθε με δεν είναι απλώς βιβλία για τον αυτισμό αλλά πολύτιμα εργαλεία στο ταξίδι προς τη δημιουργία ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα αυτιστικά παιδιά, τα οποία χρειάζονται ό,τι και όλα τα παιδιά: αγάπη, αποδοχή, προστασία και ελευθερία να μεγαλώσουν και να μάθουν”.


4) Sue Fletcher-Watson και Francesca Happé, Αυτισμός Μια νέα εισαγωγή στην ψυχολογική θεωρία και σύγχρονες απόψεις 

Εκδόσεις Gutenberg

Σύνοψη

“Το βιβλίο των Sue Fletcher-Watson και Francesca Happé είναι μια αναθεωρημένη έκδοση και συνιστά ένα αξιοσημείωτο εγχείρημα που στοχεύει σε μια εύληπτη, απλή και περιεκτική εισαγωγή στην ψυχολογική θεωρία και στις σύγχρονες απόψεις που αφορούν τον χώρο της διαταραχής του αυτισμού.

Στο εγχείρημα επισημαίνονται οι σημαντικές πρόοδοι και αντιπαραθέσεις που έχουν σημειωθεί στην ψυχολογική έρευνα για την εν λόγω διαταραχή. To πλέον ενδιαφέρον και καινοτόμο στοιχείο που διέπει αυτή την έκδοση είναι η πρόταξη σε κάθε κεφάλαιο ορισμένων έξυπνων σκίτσων με λεζάντες που προϊδεάζουν τον αναγνώστη για το κείμενο που ακολουθεί, καθώς και η παράθεση εμπειριών και σχολίων αυτιστικών ατόμων στο τέλος κάθε κεφαλαίου.

Η εστίαση του εγχειρήματος αυτού βρίσκεται περισσότερο στο γνωστικό επίπεδο ερμηνείας του αυτισμού, σε μια προσπάθεια κριτικής ανάλυσης της επίδρασης που η ψυχολογική έρευνα ασκεί στη ζωή των ατόμων με αυτισμό, στις οικογένειές τους και στην κοινότητά τους. Διανοίγεται έτσι ένα νέο πεδίο έρευνας στον χώρο αυτό με επίκεντρο την ακόμη νέα έννοια της νευροετερότητας (neurodiversity).

Το παρόν βιβλίο συνιστά πράγματι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, ενώ συνοδεύεται και από κριτικές επιφανών επιστημόνων στον οικείο χώρο και εκτιμάται ότι θα καταστεί ένα κλασικό βιβλίο για τον αυτισμό διανθισμένο με το απαράμιλλο στοιχείο της αμεσότητας. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για όλους εκείνους που μελετούν ή ζουν με αυτισμό και για όσους εργάζονται με αυτιστικά άτομα.”


5) Marco Pontis, ΑΥΤΙΣΜΟΣ Τι να κάνετε (και τι όχι)

Eκδόσεις Δίπτυχο

Σύνοψη

“Έχετε ποτέ σκεφτεί ποιες θα ήταν οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να διαχειριστείτε ένα παιδί με ΑΥΤΙΣΜΟ; Αυτό το βιβλίο ή καλύτερα το τετράδιο, σας δίνει όλη τη γνώση που σας χρειάζεται μαζί με τεχνικές για άμεση εφαρμογή ώστε να αντιμετωπίσετε 15 καταστάσεις και συμπεριφορές της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος.

► Είναι ένα βιβλίο-σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.”


6) Αναστασίας Κατσούγκρη, Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με αυτισμό 

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική 

Σύνοψη

“Χρειάζεται να έχετε υπομονή μαζί μου, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πάντα αυτά που μου λέτε ή αυτά που γίνονται γύρω μου. Θέλω να με δέχεστε όπως είμαι, με τις κακές και τις καλές μου στιγμές. Έχω κι εγώ καλές στιγμές. Έχω κι εγώ συναισθήματα. Θέλω να με δέχεστε όπως είμαι, όχι όπως θέλετε εσείς να είμαι. Είμαι διαφορετικός, γι’ αυτό είμαι μοναδικός.»

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του αυτισμού και σε όποιον έχει έρθει σε επαφή με αυτή την αναπτυξιακή διαταραχή και την έχει αγαπήσει.

Κάθε παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού έχει τον δικό του, προσωπικό τρόπο συμπεριφοράς, τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευσή του, να τον σεβαστούν και να τον κατανοήσουν, προκειμένου να αποδεχθούν το παιδί και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις διδακτικές τους παρεμβάσεις.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου οι γονείς των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού θα βρουν πληροφορίες και συμβουλές για το πώς θα βοηθήσουν όχι μόνο το αυτιστικό παιδί, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αναλύονται τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στην τάξη.

Σε αυτή τη δεύτερη έκδοσή του έχουν προστεθεί στοιχεία που βοηθούν γονείς και εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, συμπεριφέρεται και αντιδρά ένα παιδί με αυτισμό καθώς και διδακτικές τεχνικές και τρόποι για την ένταξή του στην ομάδα των συνομηλίκων του. Επιπλέον, παρέχονται γνώσεις και κατευθύνσεις για να εκπονηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης με στόχο τη συνεκπαίδευση.



Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *