- Σκεφτόμαστε διαφορετικά. Μπορεί να έχουμε πολύ έντονο ενδιαφέρον για πράγματα που άλλοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ή δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται. Μπορεί να είμαστε εξαιρετικοί στην επίλυση προβλημάτων ή να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Μπορεί να μας πάρει περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε τα πράγματα. Μπορεί να έχουμε πρόβλημα με την εκτελεστική λειτουργία, όπως το να καταλάβουμε πώς να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε μια εργασία, να προχωρήσουμε σε μια νέα εργασία ή να πάρουμε αποφάσεις.Οι ρουτίνες είναι σημαντικές για πολλά αυτιστικά άτομα. Μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς να αντιμετωπίσουμε εκπλήξεις ή απροσδόκητες αλλαγές. Όταν νιώθουμε καταβεβλημένοι, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και το περιβάλλον μας, κάτι που μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο του σώματός μας.
- Επεξεργαζόμαστε τις αισθήσεις μας διαφορετικά. Μπορεί να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε πράγματα όπως τα έντονα φώτα ή οι δυνατοί ήχοι. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τι ακούμε ή τι μας λένε οι αισθήσεις μας. Μπορεί να μην προσέχουμε αν πονάμε ή πεινάμε. Μπορεί να κάνουμε την ίδια κίνηση ξανά και ξανά. Αυτό ονομάζεται «διέγερση» και μας βοηθά να ρυθμίζουμε τις αισθήσεις μας. Για παράδειγμα, μπορεί να κουνιόμαστε μπρος-πίσω, να παίζουμε με τα χέρια μας ή να μουρμουρίζουμε.
- Κινούμαστε διαφορετικά. Μπορεί να έχουμε προβλήματα με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες ή τον συντονισμό. Μπορεί να νιώθουμε σαν το μυαλό και το σώμα μας να είναι αποσυνδεδεμένα. Μπορεί να μας είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε ή να σταματήσουμε να κινούμαστε. Η ομιλία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή απαιτεί πολύ συντονισμό. Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε πόσο δυνατά είναι η φωνή μας ή μπορεί να μην μπορούμε να μιλήσουμε καθόλου – παρόλο που μπορούμε να καταλάβουμε τι λένε οι άλλοι άνθρωποι.
- Επικοινωνούμε διαφορετικά. Μπορεί να μιλάμε χρησιμοποιώντας ηχολαλία (επανάληψη πραγμάτων που έχουμε ακούσει στο παρελθόν) ή γράφοντας σενάρια για το τι θέλουμε να πούμε. Μερικοί αυτιστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΠ) για να επικοινωνήσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να επικοινωνούμε πληκτρολογώντας σε έναν υπολογιστή, ορθογραφώντας σε έναν πίνακα επιστολών ή δείχνοντας εικόνες σε ένα iPad. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να επικοινωνούν με τη συμπεριφορά τους ή με τον τρόπο που ενεργούν. Δεν μπορούν όλοι οι αυτιστικοί να μιλήσουν, αλλά όλοι έχουμε σημαντικά πράγματα να πούμε.
- Κοινωνικοποιούμαστε διαφορετικά. Κάποιοι από εμάς μπορεί να μην κατανοούν ή να μην ακολουθούν κοινωνικούς κανόνες που έχουν επινοήσει τα μη αυτιστικά άτομα. Μπορεί να είμαστε πιο άμεσοι από άλλους ανθρώπους. Η οπτική επαφή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε τη γλώσσα του σώματός μας ή τις εκφράσεις του προσώπου μας, κάτι που μπορεί να μπερδέψει τα μη αυτιστικά άτομα ή να δυσκολέψει την κοινωνικοποίηση.Μερικοί από εμάς μπορεί να μην μπορούμε να μαντέψουμε πώς αισθάνονται οι άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας νοιάζει πώς αισθάνονται οι άνθρωποι! Απλώς χρειαζόμαστε τους ανθρώπους να μας πουν πώς αισθάνονται, ώστε να μην χρειάζεται να μαντεύουμε. Μερικοί αυτιστικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
- Μπορεί να χρειαζόμαστε βοήθεια στην καθημερινή μας ζωή. Μπορεί να χρειάζεται πολλή ενέργεια για να ζήσουμε σε μια κοινωνία φτιαγμένη για μη αυτιστικά άτομα. Μπορεί να μην έχουμε την ενέργεια να κάνουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας. Ή, κάποια στοιχεία του αυτισμού μας κάνουν πολύ δύσκολο να τα κάνουμε. Μπορεί να χρειαζόμαστε βοήθεια με πράγματα όπως το μαγείρεμα, τη δουλειά μας ή τις εξόδους. Μπορεί να μπορούμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας μερικές φορές, αλλά άλλες φορές χρειαζόμαστε βοήθεια. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα διαλείμματα για να ανακτήσουμε την ενέργειά μας.
Δεν ταυτίζονται όλα τα παραπάνω με κάθε αυτιστικό άνθρωπο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να είσαι αυτιστικός. Και αυτό είναι εντάξει!
Πηγή: The Autistic Self Advocacy Network
Ολόκληρο το κείμενο με αυτόματη μετάφραση, εδώ
Αφήστε μια απάντηση