Σχεδιασμός για ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΥΤΙΣΜΟΥ στο Πανάνειο

❓ Γνωρίζατε ότι στο Ηράκλειο θα γίνει ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΥΤΙΣΜΟΥ στο ιστορικό κτηριακό συγκρότημα του Πανάνειου Νοσοκομείου;

‼️ Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Από διαδικτυακές δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο, διαβάζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2022 ο Περιφερειάρχης Κρήτης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε δύο μελέτες για έργα που αφορούν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (τωρινής ιδιοκτησίας Βενιζέλειου Νοσοκομείου), συνολικού προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ. Σε σχέση με το Πανάνειο, η μελέτη αφορά την αποπεράτωση του κτηρίου, και προβλέπει στις υπηρεσίες-λειτουργίες που θα προσφέρει… ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΥΤΙΣΜΟΥ!🙏

📜 Λίγη ιστορία (που αγαπάμε!) για το Πανάνειό μας

🏗️ Το «Πανάνειον Νοσοκομείον» ξεκίνησε να οικοδομείται στα 1895, σε ταραχώδη ιστορική περίοδο της Κρήτης, πριν την εγκαθίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913).

🏥 Eγκαινιάστηκε το 1902, με την πρωτοβουλία και τη δαπάνη του ζεύγους ευεργετών Πανανού και Αθηνάς (γεν. Ανεμογιάννη) Θεοδουλάκη, κοστίζοντας περίπου 60.000 δρχ. 🙏 [Σ.Σ.: ο μισθός του διευθυντή της Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (μηχανικού) ήταν 600 δρχ., του μέσου μηχανικού περίπου 300 δρχ. και του κλητήρα 50 δρχ.).

🏢 Αρχικά, παραχωρήθηκε η λειτουργία του ως «Θεραπευτήριον» στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, αλλά στην πορεία ανέλαβε ο Δήμος, και ως «Πανάνειον Δημοτικόν Νοσοκομείον» λειτούργησε για τελευταία φορά το 1970. Κατόπιν, δεν είναι μυστικό του κράτους, εγκαταλείφθηκε στον χρόνο.

⛪ Σε αίθριο χώρο του Πανάνειου Νοσοκομείου δεσπόζει ο ναός του Άγιου Παντελεήμονα (προστάτη των ασθενών), πάλι από τη δωρεά των Πανανού και Αθηνάς Θεοδουλάκη, το μοναδικό κτίσμα του Πανάνειου συγκροτήματος που υφίσταται λειτουργικά από το 1902, όπου μία φορά τον χρόνο, κάθε 27 Ιουλίου, τιμάται η μνήμη του Αγίου.

#her_autism #ΙστορικόΜουσείοΚρήτης


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *